13. helmikuuta 2015

Lukulomalaisen selviytymisopas vol. 2

Vuosi sitten lukion ovet sulkeutuivat takanani ja patistivat minut muiden abien mukana lukulomalle. Silloin kirjoitin selviytymisoppaan lukulomalaiselle. Nyt vuotta myöhemmin olen taas astetta viisaampi ja elämää kokeneempi, vaikka paahdan jälleen samojen kirjojen parissa, kalenteri muistuttaen hämmästyttävän paljon viimevuotista. Ero on siinä, että tällä kertaa todella elän sen kalenterin mukaan. Vuosi sitten lukemiseni rajoittuivat lähinnä abikursseihin ja muutaman viikon buustiin ennen ylppäreitä ja pääsykokeita. Nyt olen oikeasti onnistunut opiskelemaan monta tuntia joka arkipäivä, vaikka edessä ovat vain fysiikan ja kemian korotukset (joista nyt en muutenkaan suurta stressiä ota; jos ei kumpikaan nouse laudaturiin niin sitten kiritään ne kaksi pistettä siellä pääsykokeissa) kuukauden kuluttua sekä pääsykoe hieman alle sadan päivän päästä.

Hieman viisastuneena ajattelinkin täydentää hieman selviytymisopasta. Viimeksi keskityin lähinnä siihen, kuinka saada itsensä istumaan kirjan ääreen, mutta miten saada jotain kirjan sivuilta oikeasti imeytymäänkin sinne korvien väliin?

Lukulomalaisen survival-opas vol. 2

Lukupaikka

Yliopiston kirjasto. Paras. Keksintö. Ikinä! Suuri osa on avoinna kaikille, myös muillekin kuin yliopistolaisille. Lukutilaa on paljon ja tuoleihin, pöytiin ja valaistukseen on panostettu. Missään ei notku nuorisoporukkaa juttelemassa kovaan ääneen, vielä vähemmän kiljuvia lapsia. Kaikki kunnioittavat hiljaisuutta ja lukurauhaa. Ja koska et ole kotona, ei televisio, tietokone tai romaani houkuta. Täydellinen lukupaikka, ainakin vielä nyt, kun ylppärit ovat yhä edessä.

Valitse oma paikkasi huolella. Jos löydät pöytäryhmän, joka on lähes täynnä ja jossa muilla on edessä yliopiston kirjat tai valmennuskurssimateriaalia, olet löytänyt täydellisen paikan. Huonoja merkkejä ovat kanssaopiskelijan läppäri (näppäimistön naputtelusta lähtee yllättävän kova, epämukava ääni), sekä kaksi vierekkäin istuvaa, selkeästi ylppäreihin (tai vielä pahempaa, kurssikokeisiin) lukevaa tyttöä. Supattelu on taattua.

Taustameteli

Koskaan ei ole täysin hiljaista. Aina jostain kuuluu jotain, sivuja käännetään, haukotellaan, kännykät hälyttävät, vaihdetaan asentoa, pudotetaan kyniä. Eikä täydellisessä hiljaisuudessakaan opiskelu oikein ota onnistuakseen. Kirjoita siis Youtubeen 'study music for better concentration', laita napit korviin ja lukeminen onnistuu pienestä ympärillä tapahtuvasta hälinästä huolimatta. Jotkut opiskelumusiikit lähinnä unettavat, joten pistä ylös parhaimmat. Hyvä vaihtoehto on myös soundrown, josta löydät mm. lintujen laulua, kahvilahälinää sekä nuotion rätinää.

Lukurytmi

Olen pitkälti samaa mieltä kuin vuosi sitten; tee jonkin asteinen lukusuunnitelma, pidä taukoja ja muista vapaapäivät. Viime vuonna pidin kuitenkin taukoja hyvinkin usein, yli viisi minuuttia puolen tunnin lukemisen jälkeen. Näin hieman vanhempana ja viisaampana se kuulostaa aivan älyttömältä, sillä noilla tauoilla saa kirjojen ääressä istua ikuisuuden eikä lukemisesta saa silti oikein otetta. Todella hyvä rytmi tulee lukemalla tunnin, vetämällä henkeä muutaman minuutin ja jatkamalla taas. Yksi pidempi lounastauko on hyvä pitää muutaman tunnin lukemisen jälkeen. Lukemista ja tehtävien tekemistä on myös hyvä vuorotella päivän mittaan.

Reppu

Jos sinulla on paljon luettavaa ja haluat lukea kodin ulkopuolella, hanki reppu. Selkäsi kiittää.

Valmennuskurssi

En viime vuonna osallistunut valmennuskurssille, vaan halusin kokeilla ensin onneani ilman. Valmennuskurssit maksavat kuitenkin mansikoita, enkä halunnut heittää hukkaan yli kuukauden palkkaa. Valmennuskurssi antaa kuitenkin kivasti rytmiä lukemiselle ja hieman vaihtelua pänttäämiseen, saat samanhenkisiä ystäviä samassa elämäntilanteessa ja lisäksi tehtävämateriaaleja (joita tulee oikeasti jopa tehtyä!) sekä jonkun, jolta kysyä aina epävarmuuden iskiessä.


Asenne

Älä lähde 'vain katsomaan millainen se koe on'. Ihan sama, oli kyse sitten ylppäreistä tai pääsykokeista. Et tule pärjäämään. Jos taas päätät pärjääväsi kokeessa, saat tosissasi opiskeltua eivätkä asiat vain mene toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Kun asenne on hyvä, tuloksia myös syntyy. Silloin alkaa aina hieman jännittämään, mutta se tekee vain hyvää. 

Tsemppiä kaikille pääsykokeisiin tai ylppäreihin valmistautuville! :)