17. joulukuuta 2014

16. luukku: Mitä antaa ihmiselle, jolla on jo kaikkea?

Tänään sain viimeisen joululahjan hankittua ja paketoitua, enää on kummien joulukukat hankkimatta. Tänä vuonna sain kuin sainkin kaikki lahjat mietittyä ajoissa, ja toivon paketeista paljastuvien yllätysten olevan saajilleen mieluisia. Todella usein sitä kuitenkin huomaa pohtivansa ja pohtivansa lahjaa, mutta mitään ei tule mieleen. Lahjan saajalla on jo kaikkea. Tai sitten olet niin mattimyöhäinen, että viimeiset piikkimatot (lahja, johon olet huolellisen miettimisen tuloksena päätynyt äitisi/siskosi/tätisi/isäsi/veljesi/mummosi/naapurisi/ystäväsi kohdalla) on jo riistetty kaupan hyllystä ehtiessäsi lahjaostoksille. Mitä siis paketoida ihmiselle, jolla on jo kaikkea, tai jos joulukalenterin luukut alkavat olla vähissä?

(C)

Aikaa
Kukaan ei toivo mitään niin paljon kuin aikaa. Piirrä tai tee leikkaa-liimaa-menetelmällä hieno kortti, jossa lupaat pikkusisaruksellesi lähteväsi tämän kanssa mihin vain pikkusisarus haluaa, ystävällesi kahviseuraa, äidillesi tyttöjenillan ilman kännykän räpeltämistä. Vanhemmillesi tai tädillesi tai sedällesi tai kelle vain, jolla on pieniä lapsia, lupaudu lapsenvahdiksi, jotta he pääsisivät viettämään rennon viikonlopun vaikka kylpylässä tai tuttavilla murehtimatta lapsista. Lämmin, kiireetön halaus ei sekään ole huono lahja.

(C)

Lumiukkopaketti

Jos sinulla on pikkusisaruksia tai muita pieniä lahjottavia kokoa kenkälaatikkoon lumiukkopaketti. Käy vilkaisemassa kirpputorilta tai kolua kaapin kätköistä kaulahuivi ja hattu, halutessasi käy hakemassa vaikka muovipussiin hiiliä. Sisällytä pakettiin lahjakortti, joka oikeuttaa lumiukontekoapuun kolmesti talven aikana. Porkkanaa älä paketoi mukaan, se vain nahistuu odotellessanne suojakelejä ja/tai lunta.

(C)

Keksipurkki

Ehkä kulunut mutta mun mielestäni aivan ihana idea! Etsi tai muistele jokin oikein hyväksi koettu keksiresepti, etsi noin litran vetoinen kannellinen purkki ja mittaa kuivat aineet. Älä sekoita, sillä purkki on paljon kauniimpi jauhojen ja suklaapisaroiden ollessa kerroksina. Liitä mukaan ohjeet, tyyliin: "Lisää kananmuna ja 3dl maitoa. Pyörittele tasaiseksi sekoitettu taikina pellille palloiksi ja paista 200 asteessa 10min. Nauti!" Miksei samalla idealla voisi toteuttaa vaikka jouluisen makuista kahvikakkua? Tai jotain, joka ei missään nimessä maistu joululle?

(C)

Oma askartelu

Uskokaa mua, kuka tahansa osaa kutoa kaulahuivin. Tai tehdä sytykeruusuja. Ei haittaa, vaikkei lahjasta tulisi kovin kaunis, sillä silloin se ainakin huomataan itsetehdyksi. Aikaisemmin kysyin pikkuveljiltäni heidän joululahjatoiveistaan, eikä kumpikaan pitänyt villasukkia huonona vaihtoehtona, niin kauan kuin ne eivät ole kaupan hyllyltä poimitut. Luulisin saman koskevan myös kaulahuiveja.

(C)

Vuohi

Anna aineeton lahja jouluksi! Lahjoita lahjan saajan nimissä vuohi kehitysmaahan tai istututa puu. Rahan arvo kasvaa kummasti esimerkiksi Afrikkaan siirryttäessä, ja alle kahdellakympillä voi saada vaikkapa metrin vesiputkea, moskiittoverkon tai HIV-testin. Jos ongelmasi on sama kuin minulla, ja vuosi toisensa perään huomaat äitisi jättävän antamasi lahjan käyttämättä (joko se suklaalevy ehti parempiin suihin tai vanhemmille annetut leffaliput vanhenivat), on tämä varma ratkaisu, joka mitä todennäköisimmin on lahjansaajalle itse asiassa hyvinkin mieluinen. Voit myös tukea jonkun muun suomalaisen joulua Jouluapua-ryhmien kautta, ja kertoa lahjan ostamisen sijaan käyttäneesi sen kaksikymppisen, jotta työttömän yh-äidin neljä pientä lasta saivat joulukuusen, kinkun, laatikoita ja jokainen edes sen yhden lahjan.

Aineettomia lahjoja löydät esimerkiksi täältä.

(C)

Tähti

Nimeä tähti rakkaasi mukaan! Tämä ei todennäköisesti ole se oikea lahja sukulaiselle, mutta juuri oikea tyttöystävälle tai aviopuolisolle. Minä ainakin olisin todella otettu kyseisestä lahjasta, ainakin jos saisin sen oikealta henkilöltä.

(C)

Suklaata

Tuttu ja vanha juttu, mutta toimii aina. Suklaa kuluu eikä kukaan varastoi sitä kuukausitolkulla, ja viimeistään tässä vaiheessa ovat viime joulun varastot syöty loppuun. Voit vaikka tehdä omia makeisia halutessasi panostaa lahjaan enemmän, googlaamalla löytyy hyviä ohjeita, myös lähikirjastostasi aivan varmasti löytyy makeisohjeita sisältävä kirja, todennäköisesti useampikin. Tämä lahja sopii niin isälle kuin äidillekin, sisarukselle, ystävälle, tädille, sedälle, mummolle, vaarille, naapurille, puolitutulle, opettajalle... Tosin varmista ensin, ettei lahjan saaja ole tunnettu suklaanvihaaja (uskomatonta kyllä, näihinkin on törmätty), allerginen tai Painonvartijoissa (tässä tapauksessa anna oikein tummaa ja kallista suklaata, jolloin levy on hyvin pieni, tai vaihtoehtoisesti raakasuklaata).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti