18. joulukuuta 2014

18. luukku: Maailman parhaat piparit

Viimeiset kymmenen vuotta se olen ollut minä, joka on loihtinut aina piparit jouluksi. En muista vuosiin yhtäkään kertaa, jolloin piparisavotan olisi hoitanut äiti tai isä, pojat ovat jaksaneet auttaa vuosittain ehkä yhden kertaalleen kaulitun taikinan verran (tällöinkin se tosin olen usein minä, joka sen taikinan on kaulinut...). Kertaakaan en ole turvautunut kaupan pakastealtaaseen vaan tehnyt sen taikinan alusta lähtien itse. Luottoreseptini on löytynyt Mildan ainakin pari vuosikymmentä vanhasta jouluvihkosesta. Näillä ohjeilla syntyvät maailman parhaat piparit!

TARVITSET
- 200g margariinia/voita
- 2,5dl sokeria
- 1dl siirappia
- 2tl kanelia
- 2dtl inkivääriä
- 1tl neilikkaa
- 2tl pomeranssinkuorta jauhettuna
- 2tl ruokasoodaa
- 0,5dl vettä
- 1 kananmuna
- n. 8-9dl vehnäjauhoja


1. Laita kattilaan rasva, sokeri, siirappi ja mausteet. Lämmitä varovasti, kunnes margariini on sulanut. Anna jäähtyä. Kaada jäähtynyt seos isoon leivontakulhoon.

Tässä vaiheessa voi mennä vikaan oikeastaan vain se, että sokeri pääsee kökkööntymään kattilan pohjaan. Kannattaa siis sekoittaa koko ajan ja pitää lämpötila mietona!

2. Liota sooda veteen ja lisää kulhoon. Lisää myös kananmuna ja sekoita hyvin.

3. Lisää jauhot samalla sekoittaen.

Määrät vaihtelevat paljon, joten varaa aina useampi desi ekstrajauhoja. Taikinan olisi tarkoitus olla niin kiinteää, että saat nostettua sen kulhosta yhtenä kimpaleena. 


4. Ripottele hieman jauhoja kulhon pohjalle taikinan alle ja taikinan päälle. Taikina on valmis! Peittele ja jätä yöksi viileään.

SEURAAVANA PÄIVÄNÄ...


Lohko taikinasta sopivan kokoinen kimpale. Jos olet käyttänyt tarpeeksi jauhoja, on taikina aika kovaa eikä ole vielä kaulittavissa, mutta vaivaa taikinaa käsissä ja kaulimen alla ja sen pitäisi pehmetä riittävästi (jos olet koskaan käsitellyt savea, niin tarkoitan samanlaista käsittelyä kuin saven ilmakuplien poisto). Kaulitse pehmennyt taikinamöykky jauhotetulle pinnalle muutaman millin paksuiseksi levyksi ja käytä haluamaasi piparimuottia. Nostele piparit varovasti leivinpaperilla vuoratulle pellille. Muista maistella myös taikinaa. ;)


Paista uunissa 190 asteessa n. 8 minuuttia. Parhaimmillaan ne ovat, kun ovat saaneet kauniin ruskean värin mutteivät vielä ole alkaneet palaa.


Piparit ovat valmiita! Anna jäähtyä, jonka jälkeen voit koristella ne mieltymystesi mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti