19. joulukuuta 2014

19. luukku: Jouluisia macarons-täytteitä


En enää tässä vaiheessa ehtinyt pistää koekeittiötä pystyyn joulusiivouksen painaessa päälle, mutta tiedättekö mitä? Se ei oikeasti haittaa, sillä täytteiden perusohjeisiin saa heitettyä vaikka mimmoista twistiä aivan mututuntumalta; niitä voi maistella valmistuksen aikana, joten aloittamalla mausteiden/makuaineiden lisäämisen varovasti saa jokainen aikaan juuri mieluisiaan täytteitä. Nämä perustäytteet ovat aikaisemmin esitellyn piparminttutankotäytteen lisäksi hyväksi koetut lempitäytteeni. Helpoimmillaan voit poimia ne kaupan hyllyltä ja vaikeammatkin onnistuvat helposti niiltä, joilla on tarpeeksi taitoa tehdä macaronskuoret.



VADELMA-VALKOSUKLAAGANACHE


- 200g valkosuklaata
- 1dl kuohukermaa
- n. 0,5dl vadelmia tai vadelmapyrettä

Kuumenna kerma kiehuvaksi ja kaada se paloitellun valkosuklaan päälle. Hämmennä seosta, kunnes suklaa on täysin sulanut. Lisää vadelmat tai vadelmapyre. Jos käytät ulkomaisia vadelmia, muista kiehauttaa ne ennen täytteeseen lisäämistä! Sekoita reippaasti tasaiseksi, kokonaiset vadelmat saisivat mielellään hajota. Anna jäähtyä ja täytä macaronsit.


JOULUTWISTIT: Korvaa vadelmat luumuhillolla, mandariinilla, piparinmuruilla tai jätä kokonaan pois, karpaloitakin voisi kokeilla. Voit myös maustaa kermaa kanelilla ja muilla joulumausteilla ennen kiehautusta, varo kuitenkin ylimaustamasta. Valkosuklaan voi myös korvata joulusuklaalla.



LEMON CURD


- purkki lemon curdia (kaupan hillohyllyltä)

TAI

- 100g voita
- 3 kananmunaa
- 2dl sokeria
- 1,5dl sitruunamehua

Sulata voi. Vaahdota munat ja sokeri, vatkaa joukkoon voisula ja sitruunamehu. Kuumenna seosta vesihauteessa koko ajan vatkaten, kunnes seos sakenee. Valmista! Anna jäähtyä tai avaa purkki ja täytä macaronsit.


JOULUTWISTIT: Tämä onkin hieman vaikeampi. Ainakin itse tehdessä voi joukkoon lisätä mandariinia tai kokeilla joulumausteita. Sitruunamehusta ainakin osan voisi korvata glögitiivisteellä. Tai sitten sotkisin mukaan murskattua piparminttutankoa tai pipareita. Ole kuitenkin varovainen, tee kokeilusi pienillä määrillä kunnes olet tyytyväinen lopputulokseen!



MUSTIKKAINEN VOIKREEMI


- 100g voita huoneenlämpöisenä
- 1,5dl tomusokeria
- 1tl vaniljasokeria
- 1 keltuainen
- 2rkl mustikkasurvosta
(- sinistä elintarvikeväriä)

Sekoita voi, tomusokeri ja vaniljasokeri kulhossa. Vaahdota. Sekoita joukkoon loput ainekset. Täytä macaronsit.


JOULUTWISTIT: Mustikkasurvoksen voi korvata - yllätys yllätys - luumuhillolla. Tähän on myös helppo lisätä joulun mausteista ainakin kanelia, sekä niitä piparinmuruja. Itse aion kokeilla tätä mandariini-glögiversiona, jossa jättäisin ehkä keltuaisen kokonaan pois ja käyttäisin hieman glögitiivistettä, tarvittaessa enemmän tomusokeria. Mustikkasurvoksen korvaisin mandariinilla. 



+1: Kokeile myös omena-kaneli-marmeladia! Kaupoista löytyy tätä ainakin paistonkestävänä, joulutorttuihin sopivana marmeladina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti